Energie verde: Cum o poți folosi și ce beneficii are pentru afacerea ta?
Stilul de viață al oamenilor se schimbă de la an la an, majoritatea fiind din ce în ce mai afectați de modul în care filosofia consumeristă influențează negativ sănătatea planetei și, implicit, a naturii. Natura în sine oferă populației elemente vitale precum apa, aerul și energia necesare pentru un stil de viață mai sănătos. Cu toate acestea, sustenabilitatea și ecosistemul nu se pot forma fără ajutorul companiilor care conduc piața consumeristă. Fiecare acțiune întreprinsă de o afacere pentru a oferi oamenilor un stil de viață natural câștigă un avantaj primordial în fața competiției: încrederea și aprecierea consumatorilor.
Acest lucru înseamnă că o afacere trebuie să funcționeze pe baza energiei verzi pentru a produce bunurile finite sau pentru a oferi serviciile de care au nevoie cetățenii. Ce reprezintă această energie verde, cum poate fi ea implementată intern și ce alte beneficii poate aduce modului de funcționare a unei companii, vom explica în rândurile următoare.
Ce este energia verde?
Energia verde se referă la energia regenerabilă. Pe larg, orice tip de energie generată pe baza resurselor naturale aflate la îndemână, cum ar fi lumina soarelui, vântul sau apa, poate fi considerată energie regenerabilă. Motivul principal pentru care oamenii s-au îndreptat către utilizarea energiei verzi este acela că resursele energetice naturale nu dăunează mediului prin factori precum eliberarea de gaze cu efect de seră în atmosferă și de particule poluante care pot afecta sănătatea, în special pe cea a persoanelor predispuse la alergii sau care prezintă afecțiuni ale căilor respiratorii.
Energia verde provine adesea din utilizarea tehnologiilor de obținere a energiei regenerabile, cum ar fi cea solară, cea eoliană, cea geotermală, biomasa și energia hidroelectrică. Fiecare dintre aceste sisteme de captare a energiei naturale funcționează în mod diferit, fie că sunt concepute pe baza preluării puterii generate de soare, fie că utilizează turbinele eoliene sau fluxul de apă pentru a genera energie.
Pentru ca energia verde să fie considerată cu adevărat verde, sustenabilă și sănătoasă pentru mediul înconjurător, resursa naturală preluată nu are voie să producă particule poluante, cum se întâmplă în cazul combustibililor fosili care sunt tot un element captat din natură. Acest lucru înseamnă că nu toate sursele utilizate de industria energiei regenerabile sunt cu adevărat ecologice și sănătoase. Un exemplu clar îl reprezintă generarea de energie prin arderea materialului organic din cadrul pădurilor durabile, care poate fi considerată regenerabilă, dar nu este neapărat verde din cauza dioxidului de carbon pe care îl emană procesul de ardere în sine.
În concluzie, sursele de energie verde sunt, de obicei, alimentate în mod natural, spre deosebire de sursele de combustibili fosili (gaze naturale, cărbune), care se dezvoltă pe parcursul a milioane de ani sau de arderea materialului organic.
Ce beneficii poate aduce utilizarea energiei verzi unei companii?
Iată câteva modalități prin care energia verde poate fi utilizată pentru desfășurarea activităților dintr-o companie în concordanță cu cerințele consumatorilor:
-
Adoptarea sistemelor de energie solară
Soarele este cea mai puternică sursă de energie din întreg ecosistemul. Acesta este principalul motiv pentru care dezvoltatorii de tehnologie sustenabilă s-au concentrat pe crearea unui sistem prin care să poată utiliza la maximum puterea generată de lumina și de radiația solară.
În ziua de astăzi, există o plajă largă de variante în ceea ce privește panourile solare prin care poate fi distribuită energia în cadrul unei companii. Mai mult, o opțiune inovativă este utilizarea captatorilor de lumină solară, care au capacitatea de a distribui lumina naturală chiar și în cele mai întunecate spații - mai ales dacă sediul companiei are o poziție care nu permite intrarea luminii pe geam.
-
Utilizarea tehnologiilor sustenabile de procesare a apei
Multe dintre clădirile construite recent pot implementa și utiliza această tehnologie pentru a recicla apa pe care o folosesc și pentru a evita risipa inutilă a unei resurse atât de importante.
-
Înlocuirea energiei electrice cu energia eoliană
Dacă proiectul de bază, adică fundația locației unde se află firma, nu permite implementarea tehnologiilor sustenabile de procesare a apei, atunci varianta energiei eoliene poate fi o soluție. Turbinele eoliene sunt foarte ușor de instalat într-o zonă din apropierea sediului companiei, iar energia este mai puțin costisitoare de produs decât în cazul utilizării energiei electrice obișnuite.
Aceste sisteme sunt alternative ideale pentru crearea unui mediu mai sănătos, atât pentru angajați și pentru clienți, cât și pentru mediul înconjurător. Chiar dacă implementarea tehnologiei necesită o investiție semnificativă la început, în timp energia verde produsă va fi mai puțin costisitoare.
Ce beneficii aduce utilizarea energiei verzi unei afaceri?
Am discutat despre cum utilizarea energiei verzi are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, dar iată care sunt beneficiile pe care aceasta le aduce în mod direct unei afaceri:
- Utilizarea captatorilor de lumină naturală poate aduce afacerea în punctul în care să primească diverse certificări (certificările LEED și BREEM), importante pentru vizibilitatea companiei la nivel internațional;
- Utilizarea energiei verzi reduce costurile facturilor de energie lunare, dar și cheltuielile generale de aprovizionare a companiei;
- Ajută compania să se plaseze înaintea competitorilor care nu utilizează energie verde, datorită numărului mare de consumatori care apreciază efortul corporațiilor de a-și îndrepta atenția către sănătatea mediului înconjurător;
- Utilizarea captatorilor de lumină solară pentru un spațiu slab luminat îmbunătățește eficiența, productivitatea și performanța angajaților datorită faptului că lumina naturală este un conductor al stării de bine;
- Utilizarea sistemelor pentru generarea energiei ecologice ajută la îmbunătățirea sănătății angajaților, în special a celor predispuși la alergii sau care prezintă afecțiuni ale căilor respiratorii. Calitatea aerului și un climat temperat la locul de muncă sunt factori care ajută sistemul imunitar.
Energia verde este extrem de importantă într-o perioadă în care sănătatea lumii a devenit unul dintre cele mai vizate subiecte. Tocmai de aceea, este momentul ideal ca afacerile să adopte o abordare ecologică în activitățile de zi cu zi.