Comunicare

Lumina naturală: Avantaje și soluții pentru a beneficia de ea în birouri

Lumina naturală este o sursă de energie și productivitate, stimulând o stare de bine generală pentru oameni. Angajații dumneavoastră își doresc un spațiu de birouri aerisit și luminos, unde să se simtă confortabil pe toată durata programului de lucru. Un mediu slab luminat și sumbru induce o stare lipsită de energie care scade nivelul de eficiență al omului și astfel, dăunează întregii companii.

Avantajele și modalitățile de captare a luminii naturale chiar și în încăperile unde razele soarelui nu pot ajunge sunt numeroase. Prin proiectarea unui spațiu de birouri cu multă lumină naturală, le oferiți angajaților un mediu de lucru calm și primitor, care îi va ajuta să-și mențină sănătatea și să fie mai productivi.

Care este importanța captării luminii naturale în spațiul de birouri și cum puteți face acest lucru, aflați în următorul articol.

Avantajele luminii naturale la birou

Angajații expuși la lumina naturală în timpul programului de lucru la birou au raportat o scădere majoră a tensiunii oculare, durerilor de cap și privirii încețoșate, potrivit unor cercetări științifice realizate la Universitatea Cornell. Mai mult, acestea au arătat că lumina naturală poate stimula echilibrul hormonal al angajaților și poate menține ritmul circadian sub control, ajutându-i să aibă un somn sănătos pe timp de noapte și să fie productivi pe timp de zi. 

Ameliorează stările depresive de sezon

Pentru mulți oameni, toamna și iarna sunt două perioade care pun în dificultate productivitatea și eficiența din cauza faptului că soarele se ascunde, în mare parte, după nori, iar temperaturile scad drastic. În aceste cazuri, angajații pot intra într-o stare depresivă sezonieră care poate afecta modul în care își desfășoară activitățile la locul de muncă.

Acest lucru se întâmplă mai ales dacă spațiul de birouri este slab luminat pe parcursul anului, cu precădere în anotimpurile reci. Asigurați-vă toate măsurile de captare a luminii naturale în orice perioadă din an pentru a promova starea de bine generală a angajaților dumneavoastră.

Îmbunătățește productivitatea și concentrarea la locul de muncă

Din momentul în care alarma de dimineață pune angajații în picioare, iar cafeaua sau ceaiul îi pregătește de o nouă zi, aceștia trebuie totodată să se simtă productivi și eficienți. Cercetările despre eficiența oamenilor arată că există legături puternice între aceasta și expunerea la lumina naturală.

În special la locul de muncă, lumina naturală a fost asociată cu un nivel îmbunătățit de concentrare asupra sarcinilor zilnice, cu eficiența și cu reducerea absenteismului din motive de sănătate sau din cauza stărilor emoționale negative. Mai mult, unul dintre factorii influențați de lumina naturală și care afectează direct productivitatea s-a dovedit a fi calitatea somnului.

Îmbunătățește calitatea somnului și ajută ritmul circadian natural

Deoarece sănătatea mentală, productivitatea și calitatea somnului merg mână în mână, nu este surprinzător că lumina naturală are efecte pozitive asupra acestora. Un studiu științific realizat în 2014 asupra eficienței angajaților la birou a arătat că expunerea îndelungată la lumina naturală le-a îmbunătățit somnul pe timp de noapte și i-a ajutat să se trezească mai rapid și pregătiți de a începe o nouă zi la locul de muncă.

Îmbunătățește eficiența energetică a spațiului de birouri

În clădirea companiei dumneavoastră, în special dacă aveți o proprietate comercială, iluminatul reprezintă o parte semnificativă a cheltuielilor generale și poate contribui la aproximativ o treime din factura totală de energie lunară. Pe lângă avantajele pe care lumina naturală le aduce în rândul angajaților, aceasta îmbunătățește, de asemenea, și eficiența energetică a spațiului de birouri - deci, ajută la reducerea costurilor legate de energie.

 

Dacă doriți să aveți un spațiu de birouri eficient din punct de vedere energetic, dar să îndeplinească și beneficiile pentru angajați, iată câteva soluții de captare a luminii naturale:

Soluții pentru a beneficia de lumina naturală în birou

Utilizarea captatorilor de lumină naturală

Captatorii de lumină reprezintă o soluție modernă și inovativă pentru captarea și transmiterea luminii naturale în spațiile de birouri. Aceste dispozitive urmăresc soarele în timpul zilei și atrag lumina naturală pentru ca, ulterior, să fie transportată prin cablurile optice în interiorul unei clădiri de afaceri. Astfel, lumina este răspândită în toate încăperile, chiar și în sălile de conferință sau în alte spații care nu au acces la lumina soarelui din cauza amplasării în clădire.

Captatorii de lumină sunt concepuți astfel încât să transporte lumina naturală în mod eficient în clădiri de până la 30 de etaje și în încăperile care nu sunt prevăzute cu ferestre. Mai mult, din punct de vedere al eficienței energetice, utilizarea captatorilor de lumină pentru afacerea dumneavoastră, vă poate ajuta să obțineți certificatele pentru construcții verzi LEED și BREEAM. Astfel, nu doar că veți reuși să reduceți din costurile lunare pentru energia electrică, dar veți adopta și o cultură organizațională sustenabilă care va fi apreciată de consumatorii de astăzi.

Utilizarea unor sisteme moderne de captare a luminii naturale vă va ajuta să câștigați un avantaj primordial pe piața competitivă.

Alte soluții pentru crearea unui spațiu de birouri luminos

Utilizați culori deschise pentru pereții biroului

Culorile pastelate joacă un rol semnificativ în îmbunătățirea productivității angajaților la birou, reprezentând o soluție ideală pentru crearea unui mediu de lucru primitor și luminos. Puteți crea iluzia luminii naturale prin alegerea unor culori deschide pentru pereții interiori, cum ar fi alb, crem, verde tei sau un albastru jucăuș. Aceste culori vor induce un aspect luminos general, deoarece reflectă subtil lumina naturală din fiecare sursă de iluminare.

Amplasați oglinzi în spațiul de birouri

Oglinzile au potențialul de a lumina orice tip de spațiu, deoarece au capacitatea să reflecte chiar și cele mai slabe lumini, amplificându-le efectul. Amplasarea oglinzilor de-a lungul spațiului de birouri poate fi una dintre cele mai eficiente opțiuni pentru iluminarea acestuia.

În plus, oglinzile ajută la îmbunătățirea esteticului, creând totodată senzația unui spațiu mai mare. Puteți opta pentru utilizarea oglinzilor de dimensiuni mari, care să acopere un perete complet - de la tavan până la podea.

Alegeți iluminarea naturală a spațiului de birouri în detrimentul iluminării artificiale și bucurați-vă de o eficiență crescută!

Sursa imaginilor: Shutterstock.com

Lumina naturală: Avantaje și soluții pentru a beneficia de ea în birouri