Comunicare

Ce înseamnă logistica într-o firmă și cum o eficientizezi?

Eficiența logistică într-o companie sau într-un depozit se referă la modul în care operațiunile se desfășoară armonios, fără probleme. În mod general, logistica se referă la cât de bine se descurcă afacerea dumneavoastră să gestioneze bunurile fizice și informațiile importante - având în vedere că informația a devenit în societatea actuală un bun indispensabil. Fie că este vorba de materii prime pentru efectuarea proceselor din depozit, activitățile din lanțul de aprovizionare, fie de informații despre expedierea și urmărirea transporturilor produselor până la clientul final - toate aceste procese se rezumă la un management bun al logisticii.

Pentru a conduce o afacere de succes, trebuie să vă asigurați că aveți o rețea de distribuție fiabilă și că vă gestionați eficient partea logistică a companiei. De aceea, v-am pregătit un scurt ghid despre ce înseamnă propriu-zis logistica într-o afacere și cum vă puteți bucura de avantajele concurențiale prin eficientizarea acestui proces.

Ce înseamnă logistica într-o afacere?

Logistica se referă la gestionarea procesului prin care resursele unei afaceri sunt mișcate, mutate de la un punct de origine la un punct de consum. Pentru a înțelege mai bine, o să luăm în calcul următorul scenariu: compania dumneavoastră se ocupă cu producerea dispozitivelor tehnologice, iar în acest caz, logistica se referă la gestionarea modului în care dispozitivul ajunge de la procesul de producție la clientul final care achiziționează dispozitivul cu scopul de a-l utiliza.

Astfel că, termenul de logistică poate fi înlocuit cu procesul de gestionare cu succes a circulației resurselor dintr-o afacere. Pentru ca acest proces să funcționeze, compania dumneavoastră trebuie să se asigure că are la îndemână o rețea de distribuție, printre altele.

Logistica este foarte importantă pentru orice afacere care-și dorește să crească continuu și este esențial să aveți o echipă de profesioniști care să gestioneze circulația bunurilor și materialelor care sunt folosite și/sau vândute de compania dumneavoastră.

Importanța logisticii într-o afacere

Logistica este un proces important dacă doriți ca afacerea dumneavoastră să își îndeplinească cu succes obiectivele strategice, să ofere produse de calitate consumatorilor în funcție de cerințele acestora și să-și construiască capitalul și cifra de afaceri.

Atunci când există probleme în lanțul de aprovizionare sau în gestionarea, transportul și distribuția produselor pe care afacerea dumneavoastră le promovează, aceste lucruri pot duce la costuri semnificative, adică la pierderi de bani, dar și la pierderea clienților. De exemplu, dacă produsele nu sunt ambalate corespunzător sau colaborați cu o firmă de transport care obișnuiește să întârzie livrările, ați putea să vedeți cum numărul clienților nemulțumiți crește.

Dar dacă managementul logisticii este eficientizat și bine pus la punct, veți scăpa automat de aceste griji care pot afecta imaginea afacerii.

Cum poate fi eficientizat managementul logisticii?

Optimizați spațiul din depozit

Un management al logisticii eficient începe de la modul în care este amenajat și optimizat spațiul din depozitul dumneavoastră. De cele mai multe ori, un depozit dezorganizat sau prea plin se datorează cântăriri inadecvate a produselor voluminoase sau cu forme neregulate. Cântărirea și măsurarea manuală în cazul acestor tipuri de colete și articole este ineficientă și necesită prea mult efort și timp, ceea ce îngreunează toate celelalte procese din depozit.

Cu ajutorul sistemelor de măsurare automată, dimensiunile și greutatea unui produs sunt citite imediat datorită tehnologiei cu infraroșu sau ultrasunete. Mai mult, prin utilizarea acestor sisteme reduceți din timpul petrecut pentru introducerea datelor într-un sistem de gestiune, pentru că acestea sunt înregistrate automat după citirea de către sistemele de măsurare automată.

În funcție de nevoile din depozitul dumneavoastră, puteți folosi și un sistem de măsurare automată pentru paleți sau unul prevăzut cu bandă/conveyor. Cu ajutorul acestor sisteme de măsurare automată veți avea posibilitatea să eficientizați spațiul din depozit, să alegeți mult mai rapid și într-un mod corespunzător ambalajul pentru fiecare produs, dar și modalitatea de transport în funcție de caracteristicile produsului.

Fiecare dintre aceste sisteme funcționează pe baza aceleiași tehnologii de măsurare, dar sunt concepute pentru diferite activități din depozit.

Investiți în echipamente de logistică

Logistica necesită echipamente specializate, pornind de la un simplu cititor de coduri de bare și o imprimantă pentru etichete. Chiar dacă v-ați gândit deja la acest tip de echipamente, este important să acordați o atenție deosebită calității și încrederii pe care o aveți în furnizorul de servicii de logistică. Până la urmă, nu vă doriți ca în fiecare an să înlocuiți echipamentele destinate logisticii, ci ca rata de amortizare să fie în favoarea companiei dumneavoastră.

Încercați să reduceți cât mai mult din activitatea manuală și să automatizați procesele posibile din depozit.

Asigurați formarea profesională a echipei

Tehnicile moderne de lucru s-au dovedit a fi mult mai eficiente, crescând veniturile și oferind o mai mare satisfacție clienților. Angajații unei companii tind să se obișnuiască cu o modalitate de lucru familiară care de multe ori poate fi depășită de cerințele și nevoile societății sau de dinamica pieței concurențiale.

De aceea, trebuie să vă asigurați că personalul dumneavoastră este întotdeauna instruit în funcție de tendințele și tehnicile de lucru moderne, mai ales în vederea utilizării echipamentelor specializate și sistemelor de măsurare automată.

Redefiniți procedurile standard de operare

Puteți redefini procedurile standard de operare prin:

  • Permiterea fluxului de informație liber între departamentele companiei la fiecare etapă din procesele de afaceri;
  • Raportarea zilnică, săptămânală și lunară pentru a ghida operațiunile din depozit, procesul de ambalare a produselor și vânzarea acestora;
  • Verificarea comenzilor de cel puțin două ori înainte de a fi transportate către expeditorul final;
  • Optimizarea și actualizarea frecventă a infrastructurii IT pentru adaptarea la comenzile și achizițiile online și automatizarea depozitului.

Bazați-vă pe serviciile și produsele Eutron pentru eficientizarea logisticii și tuturor celorlalte procese din depozitul sau compania dumneavoastră!

 

Ce înseamnă logistica într-o firmă și cum o eficientizezi?