Comunicare

Risipa alimentară: Cum o poți reduce dacă ai o afacere în HoReCa?

Risipa de alimente a devenit o problemă din ce în ce mai mare în întreaga lume - o problemă care a atras atenția indivizilor, dar și afacerilor mici și mari. Organizațiile mondiale de statistică pe problemele sociale estimează că, la momentul actual, aproximativ o treime din totalul de alimente destinate consumului uman din lume sunt pierdute sau irosite. Mai precis, se irosesc anual 1,3 miliarde de tone de alimente necesare consumului uman și aproximativ 1,6 miliarde de tone de produse primare destinate producerii de alimente.

Nu este de mirare că aproximativ 40% din totalul de produse alimentare irosite provin din domeniul HoReCa. Depozitele de deșeuri sunt pline de alimente care ar fi putut fi reutilizate, donate sau compostate, alături de alte produse nealimentare pe care restaurantele, cafenelele și hotelurile le utilizează: șervețele, farfurii de hârtie, tacâmuri din plastic, pahare și alte produse de unică folosință.

Dacă aveți o afacere în HoReCa și doriți să aveți un impact asupra reducerii risipei alimentare, v-am pregătit un articol care include metodele de bună practică în acest sens:

Cum poți reduce risipa alimentară dacă ai o afacere în HoReCa

Prin compostare

Conform Ierarhiei de Recuperare a Alimentelor, compostarea este al cincilea și cel mai important pas pe care indivizii și afacerile din HoReCa, dar și din restul industriilor, îl pot face pentru a reduce risipa alimentară globală. În genere, compostarea este o metodă de reciclare prin care părțile necomestibile ale alimentelor (cum ar fi cojile de ouă) sunt colectate într-un dispozitiv de compost (composter) și transformate ulterior într-un amestec bogat de nutrienți. În acest sens, compostul final rezultat poate fi utilizat cu preponderență în industria agricolă pentru cultivarea culturilor și îmbunătățirea calităților apei, dar și de indivizi pentru grija propriilor grădini.

Utilizarea composterelor nu are doar un impact direct asupra sănătății mediului înconjurător, dar și pentru eficiența firmei dumneavoastră. Dintre avantajele dispozitivelor de compostat avizate, se regăsesc:

  • Transformarea deșeurilor în compost în 24 de ore;
  • Eliminarea mirosurilor neplăcute deoarece resturile alimentare nu rămân în pubele pentru o perioadă îndelungată;
  • Eliminarea bacteriilor și agenților dăunători;
  • Evitarea emisiilor de dioxid de carbon;
  • Reducerea volumului de deșeuri cu până la 90%;
  • Reducerea costurilor de depozitare, transport și colectare de deșeuri.

Părțile din alimente care pot fi compostate:

  • Miezul, cojile și semințele fructelor și legumelor;
  • Resturi de cereale integrale nefolosite, cum ar fi orez, quinoa sau tărâțe de grâu;
  • Pliculețe de ceai, filtre și zaț de cafea;
  • Alcool cu un conținut scăzut de zahăr;
  • Resturi din fasole și linte nefolosite pentru prepararea mâncării;
  • Paste uscate.

Alte elemente care pot fi compostate:

  • Buruieni recent tăiate;
  • Crenguțe mici;
  • Rumeguș;
  • Păr de pisică și de câine;
  • Hârtie mărunțită/ziare;
  • Șervețele de hârtie și prosoape de hârtie care nu sunt foarte murdare;
  • Frunze căzute din cauza anotimpurilor reci;
  • Pungi de hârtie.

Prin crearea unei culturi organizaționale de sustenabilitate

Sustenabilitatea și acțiunile de reducere a risipei alimentare merg mână în mână, deoarece ambele concepte au ca scop principal grija față de mediul înconjurător. La momentul actual, societatea încearcă să adopte cât mai multe măsuri sustenabile pentru a îmbunătăți sănătatea mediului, devenind chiar un stil de viață activ. Iar pentru ca o afacere din HoReCa să aibă succes pe piața comercială de astăzi, va fi nevoită să-și îndrepte atenția către acest stil de viață și să facă o ușoară tranziție către o cultură organizațională de sustenabilitate.

O afacere poate adopta un stil de viață sustenabil doar dacă se ocupă de instruirea adecvată a resursei umane în acest sens. Odată ce angajații și membrii organizației sunt stimulați în această direcție, va fi mult mai ușor să implementați diferite măsuri sustenabile pentru eficientizarea resurselor naturale și reducerea costurilor generale. Utilizați instrumente avizate pentru eficientizarea resurselor naturale și bucurați-vă de avantajele competitive pe care o să le câștigați în urma implementării.

Prin măsurarea și monitorizarea risipei de alimente din afacerea dumneavoastră

Această acțiune poate fi la fel de ușoară și rapidă precum colectarea propriu-zisă a resturilor alimentare pentru compostare. Monitorizarea modului în care sunt efectuate achizițiile obișnuite de produse alimentare pentru inventarul restaurantului este un prim pas care vă poate ajuta să reduceți risipa alimentară din afacerea dumneavoastră. În acest sens, puteți aduce modificări în comportamentul de gestionare a inventarului și în modul în care bucătarii folosesc la potențial maxim produsele.

Bucătarii pot folosi chiar și alimentele care, în mod normal, ar fi fost aruncate, cum ar fi părți neobișnuite ale plantelor și alte produse de origine animală. Printr-o abordare ciclică a risipei alimentare, bucătarii pot reutiliza și recicla surplusul de ingrediente. Utilizarea unor alimente neutilizate de obicei într-o rețetă nouă poate adăuga un strop de savoare unic.

Prin monitorizarea supraproducției

Orice tip de restaurant, în special fast-food-urile și locațiile cu autoservire, pregătește o cantitate mai mare de mâncare decât cererea din ziua respectivă pentru a economisi timp atunci când un client comandă un fel de mâncare. Odată ce începeți să monitorizați supraproducția și risipa de alimente din cadrul afacerii dumneavoastră, s-ar putea să descoperiți că tranziția de la pregătirea lotului de mâncare în favoarea preparării felurilor de mâncare atunci când sunt comandate vă va economisi bani pe termen lung. În plus, veți vedea rezultate vizibile în direcția reducerii risipei alimentare.

Prin crearea unui spațiu de donat

Programele de donare de alimente pot ajuta companiile să implementeze un spațiu în cadrul afacerii prin care produsele alimentare neutilizate pot fi colectate și donate. Aceste produse merg de obicei spre organizațiile caritabile locale care oferă o masă caldă persoanelor străzii, comunităților defavorizate, imigranților și mai multor categorii de persoane care au nevoie.

În acest sens, discutați cu angajații dumneavoastră despre modalitățile pe care compania poate să le adopte pentru a reduce risipa de produse alimentare. Luați în considerare amplasarea afișelor în interiorul restaurantului, atât pentru angajați, cât și pentru clienți, care să le readucă aminte de măsurile pe care le pot adopta pentru a reduce risipa alimentară.
 

Sursele imaginilor: Shutterstock.com

Risipa alimentară: Cum o poți reduce dacă ai o afacere în HoReCa?