Compostarea deșeurilor alimentare: Ghid de la A la Z
În timp ce acțiunile care promovează un stil de viață sustenabil și ecologic precum reciclarea hârtiei, a plasticului și a sticlei au devenit comune pentru majoritatea populației, compostarea rămâne ultimul pas care poate contribui la îmbunătățirea condiției mediului înconjurător. Eforturile recente de compostare susținute de comunitățile dedicate bunăstării mediului arată că această acțiune poate fi ușor implementată chiar și în cele mai dificile și aglomerate medii urbane.
Având în vedere proporțiile tot mai mari ale deșeurilor organice și alimentare, multe companii încep să realizeze că procesul de compostare este unul dintre puținele metode de îmbunătățire a obiectivelor de sustenabilitate corporativă și de a tinde spre obiectivul de a genera zero deșeuri.
Dacă vă doriți să aveți o companie prietenoasă cu mediul și să câștigați încrederea clienților dvs., veți găsi mai jos un mic ghid care vă va explica întregul procesde compostare a deșeurilor alimentare pe care îl puteți aplica în compania dumneavoastră.
Ce reprezintă compostarea deșeurilor?
Compostarea nu face altceva decât să accelereze procesul natural de descompunere al materiei organice .
Reciclarea alimentelor și a altor deșeuri organice pentru a fi transformate în compost oferă o serie de beneficii pentru mediu, cum ar fi: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, fertilizarea și îmbogățirea solului, susținerea conservării apei, reducerea inutilă a risipei alimentare și reciclarea nutrienților.
Compostul este un instrument important pentru îmbunătățirea sistemelor agricole la scară largă, crescând calitatea solului în vederea producției de alimente bogate în elemente nutritive. Cercetările realizate asupra reciclării produselor organice și alimentare au dovedit importanța compostului. Acesta conține nutrienți necesari culturilor agricole: azot, fosfor și potasiu. cât și urme de vitamine esențiale pentru un sol fertil, precum calciu, magneziu, fier și zinc. Astfel, agricultorii, în loc să se bazeze pe îngrășăminte sintetice care conțin diferite substanțe chimice, pot utiliza compostul ca o alternativă organică și sănătoasă pentru sol.
Cum se realizează compostarea deșeurilor?
După cum am menționat anterior, procesul de compostare descompune materialul organic pentru a produce un amestec de culoare brună, reutilizabil, sigur și stabil - compostul final. În timpul procesului de compostare, materia organică se amestecă și atinge temperaturi înalte,fiind distruși orice agenți patogeni dăunători pentru mediu. Majoritatea deșeurilor organice pot fi compostate, dar metoda de compostare depinde de necesitate, de natura și de cantitatea deșeurilor.
Cea mai ușor de folosit metodă de compostare este folosirea unui echipament de compostare/ composter electric care este rapid și sigur:
Compostarea uneicantități mici de deșeuri organice
Cantitățile relativ mici de deșeuri cum ar fi cele generate de angajații care lucrează la birou și servesc prânzul în fiecare zi, pot fi compostate cu ajutorul unui composter de mici dimensiuni, compact și ideal pentru spații interioare. Capacitatea de compostare a unui echipament mic de reciclare a deșeurilor organice este de aproximativ 4 kg pe zi și 2 tone pe an, un astfel de composter nu produce mirosuri neplăcute care să se răspândească într-un spațiu de birouri,, nu generează zgomote deranjante care să afecteze productivitatea angajaților și nu generează apă uzată, ajutând astfel la conservarea consumului de apă.
Avantajul composterelor pentru compostarea unor cantități mici de deșeuri organice este acela că transformă rapid deșeurile alimentare în compost- cel mult24 de ore pentru completarea procesului în proporție de 100%.
Compostarea unor cantități mari de deșeuri organice
Cantitățile mari de deșeuri organice și alimentare sunt generate de hoteluri, restaurante, cantine și fast-food - iar pentru aceștia, depozitarea și transportul acestor deșeuri poate fi o provocare costisitoare. Echipamentele de compostat de dimensiuni mari sunt ideale pentru aplicațiile comerciale și industriale (centre comerciale, hoteluri, universități, aeroporturi, centre de compostare, restaurante, unități de procesare a deșeurilor alimentare). Acestea au capacitatea de a composta între 800 de kg/zi și1250 kg/zi de deșeuri organice, ajungând la un total de 300 de tone/an, respectiv 500 de tone/an în cazul echipamentelor și mai mari.
Ce tip de deșeuri puteți composta?
Tipul și cantitatea de deșeuri pe care le puteți adăuga în echipamentul de compostare depind de composterul utiliza. Iată câteva exemple de deșeuri alimentare frecvent si compostate:
- Deșeuri bogate în azot,: resturi de fructe și legume, coji de ouă, zaț de cafea frunze verzi, buruieni fără semințe Produse bogate în carbon,: carton și hârtie netratată, bumbac și alte fibre naturale, așchii de lemn, scoarță, rumeguș, frunze etc.
Un aspect important atunci când implementați un echipament de compostare în compania dumneavoastră este să instruiți personalul cu privire la deșeurile care nu sunt potrivite pentru echipament de compostare, cum ar fi plasticul și alte materiale non-degradabile. Astfel, dacă vă doriți să creați un mediu de lucru prietenos cu natura și care să promoveze un stil de viață sustenabil, informați-vă corect cu privire la compostarea conformă a deșeurilor organice și alimentare. Mai mult, încercați să adoptați și celelalte metode de reciclare (pentru plastic, sticlă și hârtie) dacă nu ați făcut-o deja.