Comunicare

Ionizarea aerului: Ce este și ce beneficii are pentru companii?

Cu ocazia ultimului dezechilibru global care a țintit sănătatea societății, metodele și tehnologiile de dezinfectare au fost în lumina reflectoarelor contribuind la î menține populația în siguranță. Însă pe lângă măsurile de protecție reglementate de Organizația Mondială a Sănătății și Centrul de Control al Bolilor în astfel de momente critice, antreprenorii și proprietarii spațiilor de birouri (hub-uri) ar trebui să asigure o protecție suplimentară pentru angajați. De exemplu, dezinfectarea spațiilor interioare unde își desfășoară activitatea angajații de-a lungul unei zile este un aspect important. Acest lucru se poate face foarte simplu prin ionizarea aerului.

Ce înseamnă ionizarea aerului și ce beneficii poate aduce companiei dumneavoastră, vom discuta în rândurile următoare.

Ce înseamnă ionizarea aerului?

ionizarea aerului se referă la ionizarea moleculelor de aer prin utilizarea unui dispozitiv pentru purificarea aerului dintr-o încăpere. Ionizarea aerului ajută la îndepărtarea alergenilor, agenților patogeni și altor substanțe poluante din aer.

În general, oamenii de știință au ajuns la concluzia că ionii negativi sunt mai eficienți pentru dezinfectarea spațiului interior decât ionii pozitivi.

Cum se realizează ionizarea aerului?

Dispozitivele de ionizare a aerului funcționează prin aplicarea unui curent electric de înaltă tensiune la un capăt asemănător unui ac. Curentul electric aplicat constă dintr-un flux de electroni încărcați negativ care pe măsură ce se apropie de capătul acului, ajung să se desprindă de pe suprafața metalică din cauza repulsiei electrostatice și ajung să se atașeze de moleculele de azot, moleculele de oxigen din aer și de particulele din aer, formând ioni negativi.

Anumite ionizatoare sunt etichetate pe piață ca fiind purificatoare de aer sau electrostatice și sunt deseori prevăzute cu un ventilator. Ventilatorul atrage aerul în unitatea de bază și îl trece prin două plăci încărcate electric. Primul electrod (prima placă) este încărcat la o tensiunea negativă foarte ridicată și, pe măsură ce particulele se deplasează și sunt eliberate, acestea preiau o sarcină negativă. În același timp, al doilea electrod (a doua placă) este încărcat la o tensiune pozitivă ridicată, ceea ce face ca particulele încărcate negativ să se atașeze de acesta. Acest proces îndepărtează complet bacteriile și particulele poluante dintr-o încăpere, iar plăcile de colectare electrostatice pot fi curățate și refolosite după un anumit timp de utilizare.

Ionii negativi au capacitatea de a purifica aerul prin îndepărtarea particulelor mici din aer care ar putea ascunde bacterii dăunătoare, virusuri precum virusul COVID-19 și tulpinile sale și alergeni. Atunci când aceste particule din aer se ionizează cu ajutorul unor dispozitive de ionizare standard, ele tind să se așeze pe podele și pereții din vecinătate, purificând aerul din atmosferă. Ulterior, particulele dăunătoare pot fi curățate de pe suprafețe cu ajutorul aspiratorului și mopului.

În cazul purificatoarelor de aer ionice și precipitatoarelor electrostatice, curățarea spațiului după utilizare nu este necesară deoarece particulele dăunătoare se strâng în plăcile metalice interne. Cu toate acestea, plăcile încărcate electric se murdăresc în timp și vor trebui șterse cu o cârpă umedă pentru a elimina poluanții colectați.

Dispozitivele de ionizare pot fi concepute în mai multe forme și modele. Unele nu sunt prevăzute cu un ventilator, bazându-se doar pe curenții de aer din încăpere pentru transportarea particulelor contaminate. Avantajul ionizatoarelor fără ventilator este că sunt mai silențioase decât cele care purifică aerul prin intermediul ventilatorului.

Înainte de pandemie, ionizarea aerului era utilizată ca metodă pentru eliminarea bacteriilor din aer și pentru reducerea incidențelor de boli în fermele de păsări.

Ce beneficii aduce companiei tale?

Un dispozitiv de ionizarea a aerului purifică aerul dintr-un spațiu interior prin încărcare electrică a moleculelor de aer. Multe purificatoare de aer folosesc ventilatoare și filtre pentru a elimina bacteriile și virușii din aer. și mirosurile neplăcute dintr-un spațiu interior, 

Astfel, dispozitivele de ionizare a aerului susțin sănătatea aerului dintr-o încăpere, astfel încât microbii să nu ajungă în căile respiratorii ale personalului angajat prin respirație. Acest lucru este important mai ales pentru persoanele predispuse la alergii sau care suferă de astm bronșic și alte afecțiuni care afectează căile respiratorii.

Pe lângă aspectele legate de purificarea aerului, ionizatoarele de aer cu plasmă pot ajuta la ameliorarea stresului, tensiunii angajaților și ajută la îmbunătățirea comportamentului de somn. Unele studii științifice au sugerat că ionizatoarele de aer au ajutat la îmbunătățirea condiției mentale a persoanelor care suferă de tulburare afectivă sezonieră  tocmai prin faptul că aerul curat stimulează molecula fericirii din activitatea craniană.

Ionizarea aerului: Ce este și ce beneficii are pentru companii?