Comunicare

Cum amenajezi un spațiu de lucru sănătos pentru angajați

Crearea unui mediu de lucru puternic și sănătos este un pas vital pentru creșterea moralului, productivității, eficienței, performanțelor afacerii și bunăstării angajaților. Din fericire, îmbunătățirea și eficientizarea mediului de lucru nu trebuie să fie un proces costisitor sau consumator de timp.

 

Stabilirea unui mediu de lucru sănătos și sigur nu a fost niciodată mai important decât în ziua de astăzi în care societatea este instabilă din cauza epidemiei de Covid-19, conflictului ruso-ucrainean și altor probleme bine cunoscute, precum încălzirea globală. Dar pentru a face acest pas, este important să stabiliți care sunt factorii care contribuie la crearea unui spațiu sănătos de lucru: cultura organizațională, siguranța mediului fizic de la sediul firmei, sănătatea mentală a angajaților și suportul oferit acestora.

Cum arată un spațiu de lucru sănătos pentru angajați?

În timp ce mediile de lucru în general sunt clasificate în mai multe categorii - creativ, social, orientat spre atingerea obiectivelor, tradițional - un mediu de lucru optim înglobează caracteristicile și avantajele tuturor acestor categorii. Un mediu de lucru eficient sprijină inovația și individualitatea alături de colaborarea, munca în echipă și stabilirea unui flux intern de comunicare optim. Prin acest lucru se dorește oferirea flexibilității și autonomiei de care angajații au nevoie pentru a-și atinge și obiectivele personale, nu doar cele care privesc afacerea în ansamblul său.

Mediile de lucru sănătoase pentru angajați trebuie să asigure bunăstarea psihologică și fizică în mod concomitent.

 

Dacă luați în considerare aceste aspecte, atunci vă va fi mult mai ușor să amenajați un spațiu de lucru sănătos pentru angajați, urmărind câteva aspecte:

  1. Lumina naturală

Importanța luminii naturale în bunăstarea și creșterea productivității în rândul angajaților a fost demonstrată în mai multe studii științifice.  Astfel că, dintre beneficiile luminii naturale în spațiul de lucru au fost identificate:

  • Îmbunătățirea stării generale de sănătate

Studiile de specialitate care privesc importanța luminii naturale au dovedit că angajații care sunt expuși la lumina naturală la locul de muncă au înregistrat o scădere cu 84% a problemelor derivate din oboseală și suprasolicitare, precum durerile de cap, oboseala ochilor și vederea încețoșată.

  • Îmbunătățirea productivității și implicit, a profitabilității

Angajații care sunt expuși la lumina naturală în timpul programului de lucru tind să aibă o stare generală mai bună și astfel să fie mai productivi. Productivitatea și eficiența personalului angajat înseamnă implicit îmbunătățirea profitului generat de afacerea dumneavoastră.

Lumina naturală ajută la menținerea unui nivel optim de vitamina D în organism. Vitamina D poate promova o stare de sănătate mai bună în multe moduri, cum ar fi ameliorarea episoadelor depresive, în special a celor sezoniere, combaterea diabetului și durerilor cronice.

  • Creșterea nivelului de implicare a angajaților

Consiliul Mondial al Clădirilor Verzi afirmă că angajații unei firme se simt mult mai implicați în activitățile profesionale zilnice și în atingerea obiectivelor afacerii atunci când lucrează într-un mediul luminat natural. Creșterea nivelului de implicare înseamnă că este mai probabil ca angajații să rămână concentrați pe sarcinile pe care le au de rezolvat. De asemenea, este mai probabil să colaboreze cu alți membri ai echipei. Mai multă implicare și o colaborare eficientă au ca rezultat creșterea productivității și succesului afacerii.

Cum să adaugi mai multă lumină naturală în spațiul de lucru?

Utilizând captatorii de lumină naturală de la Parans puteți transmite lumina colectată de la Soare în interiorul clădirii în care afacerea dumneavoastră își desfășoară activitatea. Captatorii de lumină sunt prevăzuți cu cabluri optice care permit transportul luminii naturale într-o clădire de până la 30 de etaje înălțime, răspândind particulele de lumină în orice încăpere.

Dacă sediul dumneavoastră nu dispune de spații suficient de bine iluminate sau se află în subteranul unei clădiri, atunci utilizarea sistemelor de captare de la Parans reprezintă o variantă ideală pentru crearea unui mediu de lucru sănătos. Un beneficiu suplimentar pe care îl aduce utilizarea sistemelor Parans pentru captarea luminii natural este acela că vă ajută să obțineți certificatele de construcții verzi pentru clădiri, precum LEED și BREEAM.

  1. Curățarea și dezinfectarea spațiului de lucru

Un mediu de lucru organizat și curat reprezintă, fără discuții, un mediu de lucru mai sănătos pentru angajați. Dacă aveți o firmă de dimensiune medie sau mare în care mai mult de 15-20 de angajați se adună într-un spațiu închis în fiecare zi, atunci curățarea și dezinfectarea mediului de lucru în mod regulat sunt esențiale.

Utilizarea purificatoarelor pentru aer cu ozon ajută la dezinfectarea aerului din camere, birouri și spații comune. Tehnologia de la baza purificatoarelor cu ozon susține dezinfectarea totală cu acțiune puternică de eliminare a tuturor bacteriilor. Echipamentul este astfel proiectat pentru a oferi siguranța calității aerului, prevenind în mod special infectarea cu coronavirusuri.

Cu același scop pot fi utilizate și nebulizatoarele pentru dezinfectarea spațiilor interioare și/sau purificatoarele de aer cu ioni de plasmă, în funcție de dimensiunea spațiului de lucru și nevoile de dezinfectare. Pentru fiecare metodă de curățare și dezinfectare a spațiului de lucru, este esențial să stabiliți o politică prin care să se respecte programul de curățare și dezinfectare în fiecare zi, astfel încât să permiteți aerisirea spațiului înainte de începerea programului de lucru.

  1. Promovarea sănătății

Puteți încuraja sănătatea și starea de bine a angajaților dumneavoastră, organizând un program săptămânal de exerciții fizice sau meditație, cum ar fi o sesiune de yoga înainte de începerea programului de lucru sau permiterea accesului la o clasă de aerobic după încheierea programului. Acest lucru nu numai că încurajează un stil de viață sănătos în rândul angajaților dumneavoastră, dar le oferă posibilitatea de a-și cunoaște mai bine colegii de muncă, ajutând la crearea unei echipe unitare și puternice.

Puteți promova sănătatea la mediul de lucru și prin achiziționarea echipamentelor ergonomice. Dacă angajații dumneavoastră petrec foarte mult timp în fața monitoarelor, atunci scaunele de birou ergonomice sunt o opțiune ideală pentru a promova bunăstarea la locul de muncă.

Creați un mediu de lucru sănătos printr-un design cât mai natural, sustenabil și minimalist. Asigurați-vă că angajații dumneavoastră au parte de cât mai multă lumină naturală, spațiu de desfășurare, mobilier confortabil de lucru și poate chiar o să luați în considerare vopsirea pereților în culori vibrante, cum ar fi verdele. Angajații dumneavoastră vor asocia în mod instinctiv culoarea verde cu natura și liniștea.

Cum amenajezi un spațiu de lucru sănătos pentru angajați